Allting kostar skatt

Det finns det en massa saker som jag inte alls vill att den skatt vi betalar ska gå till. Ska försöka förklara hur jag menar.

I dagsläget har jag en halv sjukersättning. Därtill är jag sjukskriven på 25%. För enkelhetens skull säger vi att en heltid är 8 timmar/dag. Halv sjukersättning = 4 timmars arbete per dag. 25% sjukskrivning = 3 arbetstimmar per dag.

Plötsligt tog Försäkringskassan kontakt med min läkare för att be honom bedöma om jag fortsättningsvis skulle kunna arbeta mina 3 timmar per dag. Min läkare tog kontakt (kostar skatt) för att diskutera saken med mej och vi kom fram till att det i dagsläget var svårt att bedöma. Eftersom min sjukdom är progressiv så är det väl en tidsfråga innan den gör att jag blir mer begränsad.

Nåja, min läkare sammanfattade det hela i ett läkarutlåtande (kostar skatt) till Försäkringskassan, och satte man igång kvarnarna. Först av allt satte Försäkringskassan sin egen läkare i arbete för att göra ett eget utlåtande (kostar skatt). Kanske lite onödigt då min läkare är en erfaren neurolog till skillnad från försäkringsläkaren som har helt andra kompetenser.

Eter att ha pusslat ihop en redogörelse för min situation med hänvisning till diverse läkarutlåtande skickade Försäkringskassan mej ett ett beslut. Där informerades jag om att man tänkt att utreda om jag hade rätt till 75% sjukersättning. Efter massor av information kring allt det jag redan vet om min sjukdom hade man nu kommit fram till att jag inte hade rätt till den sjukersättningen. Orsaken var att jag hade visat att jag faktiskt kunde arbeta 3 timmar per dag. 75% sjukersättning skulle ju innebära 2,5 timmar.

Jaha, men det visste de ju redan. Så varför lägga massa tid och skattepengar på det? Jo, enligt säkra källor har Försäkringskassan fått uppdrag i ett regeringsbrev att dra ner på sjuktalen, dvs sjukpenning. Eftersom Försäkringskassan inte kan trolla så att folk blir friskare, så måste man hitta på ett annat sätt, och då tycker man tydligen att det här är ett bra sätt. Kanske är det bättre att folk har sjukersättning istället för sjukpenning, inte vet jag. Men dyrt blir det……

En annan sak som också kostar skatt är alla dessa kontroller som kommunen åläggs att göra. Jag har körkort för bil och motorcykel men kör nu mestadels en elscooter som kommunen efter mycket pappersarbete (kostar skatt) beviljat mig. En dag ringde en kvinna från kommunen som ville träffa mig för att försäkra sig om att jag klarar av att köra elscootern. Jag berättade för henne att det inte var några problem, men eftersom jag inte är en pålitlig medborgare ville hon träffas. Så hon kom hit, gick med bredvid mig när jag körde en bit på trottoaren och tyckte sedan att jag skulle prova att köra över på övergångsstället (pust!). Nu kan ni därute känna er lugna, jag är betrodd att köra och jag kommer att kontrolleras om ett år igen. Det är uppenbarligen viktigt att man kostar skatt.